آب و هوای چهار فصل ایران به همراه پتانسیلهای باورنکردنی خود برای جمع آوری هر نوع میوه تازه به مقدار زیاد، آن را به بهترین تولید کننده صادرات میوه خشک در جهان تبدیل میکند.
شرایط بسیار خوبی در کشور برای تولید میوه خشک وجود دارد. از طرفی میوه در داخل ایران به دلیل ارزانی و هزینه تولید کم، قیمت تمام شده بسیار پایینی دارد و از طرفی دیگر خشک کردن میوه توسط روشهای مختلف هزینه سوخت و انرژی کمی دارد و اینکه توسط کارگر امور خشک کردن انجام شود، هزینه نیروی انسانی پایینی هم دارد.
میوههای خشک یک میان وعده خوشمزه و سالم به شمار میروند که سرشار از پروتئین، ویتامینها، مواد معدنی و فیبر رژیم غذایی هستند. شرکتهای بسیاری در کشور با تکیه بر فعالیتهای غنی در تجارت در سراسر جهان، صادرات میوه خشک را با رسالت عالی برای تهیه غذای سالم و با قیمت مناسب آغاز کرده اند.
صادرات میوه خشک باعث ایجاد اشتغال و همچنین باعث جلوگیری از به هدر رفتن ضایعات بخش کشاورزی ایران شده است. این ضایعات در بخش کشاورزی حدود ۳۰ درصد بوده است.
به گفته کارشناسان کشاورزی، توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی یکی از به صرفهترین راهکارهای اشتغال پایدار و بومی در مناطق روستایی است که باعث عدم مهاجرت بی رویه از روستا به شهر، کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، افزایش ارزش افزوده محصولات و پیشرفت اقتصادی– اجتماعی مناطق روستایی میشود.
خشکبار از نظر ردهبندی هرم غذایی در گروه گوشت و جانشینهای آن قرار میگیرد. این خوراکی به عنوان یک میان وعده مفید بخشی از نیاز بدن به کالری و همچنین ویتامینها و مواد معدنی را تامین میکند. سدیم، پتاسیم، کلسیم و برخی ویتامینها از جمله ویتامین E جزء ریز مغذیهایی هستند که در ترکیب آجیل موجود است.
نکته مهم در مورد مغزها نوع و میزان چربی آنهاست که همانند یک شمشیر دو دم عمل میکند. مصرف این چربیها از یک سو موجب برقراری تعادل مثبت بین چربیهای خون به نفع چربیهای مفید میشود و میتواند در برابر بیماریهای قلبی- عروقی و سکتههای مغزی و قلبی اثر پیشگیریکننده داشته باشد.
اما از سوی دیگر مسئله بالا بودن کالری این دسته از خوراکیها بوده که مصرف بیش از حد این مواد منجر به اضافه وزن می شود. خشکبار در گذشته به صورت فلهای عرضه میشده است اما به ویژه در یکی دو دهه اخیر، بستهبندی خشکبار رواج بیشتری یافته است و حتی توانسته است تا حد زیادی به سایر کشورهای جهان نیز صادر شود.
صادرات میوه خشک : فرصت سرمایه گذاری این نوبت مربوط به خشک کردن میوه ها و پاستوریزاسیون و بسته بندی میوه های خشک شده و خشکبار می باشد.
به طور کلی آجیل به میوه هایی گفته میشود که قسمت خوراکی آن پس از رسیدن به گونه طبیعی رطوبت فراوانی دارد و بخش اعظم این رطوبت با خشک کردن به شیوه های گوناگون برای افزایش عمر نگهداری یا کاربردهای دیگر، از میوه ها گرفته میشود.
خشک کردن میوهجات یکی از روشهای جلوگیری از فساد میکروبی آنهاست. در این روش در اثر کاهش میزان رطوبت، امکان فساد میکروبی بسیار کم میشود و سرعت دیگر واکنشهای مضر نیز به مقدار قابل توجهی کم میشود.
خشک کردن ضمن اینکه روی محصول اثر حفاظتی دارد وزن و حجم آن را نیز به میزان چشمگیری کاهش میدهد، در نتیجه از هزینههای حمل و نقل و ذخیره سازی میکاهد. در ضمن خشک کردن در برخی موارد باعث تولید فرآوردهائی میشود که مصرف آنها آسانتر است.
اهمیت اقتصادی توسعه صادرات میوه جات خشک شده، توزیع نامناسب منابع غذائی و انواع محصولات کشاورزی و فصلی و منطقهای بودن تولید بسیاری از محصولات در جهان از جمله دلایل اهمیت تولید آجیل میوه میباشد. همچنین نیاز بیش از حد بعضی از کشورها به اینگونه محصولات بدلیل شرایط خاص اقلیمی آنها و همچنین هزینه بالای حمل و نقل سبزیجات و میوهجات تازه و محدود بودن زمان نگهداری آنها دلایل دیگر این امر و بیانگر اهمیت این محصول در دنیای امروز است.