جواز کسب مجوزی برای شروع و ادامه کسب و کار یا حرفه که برای آغاز کار در محل مشخص یا جواز کسب ، به صورت موقت یا دائم به فرد یا افراد صنفی اهدا می شود. پروانه کسب موقت تنها برای یک بار صادر می شود. مدت اعتبار پروانه کسب موقت یک سال و پروانه کسب دائم پنج سال است.
جواز کسب از سوی اتحادیه صنفی و دستگاههای موضوع تبصره ذیل بند (م) ماده ۳۰ و تبصره ۳ ماده ۲۶ قانون نظام صنفی صادر می شود. بر این اساس، هر کسب و کاری با توجه به نوع فعالیت خود باید به دستگاه و ارگان مربوطه مراجعه کند.
با مراجعه به سامانه صدور پروانه کسب و کار و اسکن مدارک لازم شما با داشتن کد رهگیری دریافت شده می توانید سایر فعالیت های خود را پیگیری کنید. و کارشناسان نیز در این زمینه وظیفه دارند تا راهنمایی لازم را انجام دهند طی دوره ۱۵ روزه بعد از اقدام به ثبت نام شما می توانید جواز کسب شما صادر خواهد شد و از طریق پست الکترونیکی برای فرد ارسال می گردد.
اتحادیههای صنفی مکلفند نسبت به تعویض یا تمدید پروانه کسب واحدهای صنفی خود با ارائه گواهی دلیل بر پرداخت یا ترتیب پرداخت مالیات ، بیمه و عوارض شهرداری؛ و ارائه گواهی مربوط به طرح پرونده در مراجع ذیربط برای مالیاتها و حق بیمه قطعی نشده و همچنین ارائه تاییدیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای صنوفی که مشمول قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی میباشد، اقدام نمایند.
شرایط دریافت جواز کسب
1) برای اخذ جواز کسب فرد باید حتما تابعیت جمهوری اسلامی ایران را داشته باشد، در صورتی که فرد جزو اتباع بیگانه باشد باید از وزارت کار و امور اجتماعی جواز کار معتبر داشته باشد و از وزارت کشور جواز اقامت معتبر را دریافت کند.
2) فرد باید مدارکی نظیر سند مالکیت، اجاره نامه رسمی یا عادی و مبایعه نامه را ارائه دهد. قراردادهای منعقد شده بین فرد متقاضی با ادارات و سازمان های دولتی، نهادها، شهرداری ها و شرکت های تعاونی عام و خاص که تحت پوشش سازمان های دولتی و نهاد ها می باشند نیز جزو مدارکی هستند که متقاضی برای اخذ جواز کسب باید ارائه دهد.
تبصره: در خصوص این ماده تبصره ای وجود دارد که طبق آن باید از افرادی که دارای اجاره نامه عادی هستند یک تعهد محضری دریافت شود که در آن به پذیرش مسئولیت حقوقی اشاره شده است.
3) فرد باید دارای گواهی پایان خدمت نظام وظیفه باشد در غیر این صورت باید حتما یک گواهی مبنی بر معافیت دائم داشته باشد. لازم به ذکر است که ارائه گواهی که نشان دهنده معافیت تحصیلی یا پزشکی باشد در صورتی که متقاضی گواهی پایان خدمت نداشته باشد الزامی است.
افرادی که دارای دفترچه آماده به خدمت هستند باید در مدت اعتباری که دارند هیچگونه مهر غیبتی نداشته باشند.
تبصره: خانم ها در سن 18 سالگی مجاز به اخذ جواز کسب می باشند.
4) فرد باید گواهی عدم سوء پیشینه داشته باشد.
5) متقاضی باید آخرین مدرک تحصیلی خود را ارائه دهد، در غیر این صورت باید حتما گواهی تحصیلات ابتدائی داشته باشد و آن را ارائه دهد.
سوال: اگر سن فرد بالای 50 سال باشد و هیچ یک از مدارک بالا را نداشته باشد باید چه کاری انجام دهد؟ در صورتی که فرد سواد خواندن و نوشتن داشته باشد هیچ مشکلی در اخذ جواز کسب به وجود نمی آید.
6) برای اخذ جواز کسب متقاضی باید گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر را از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی دریافت کند و آن را ارائه دهد.
7) دریافت گواهی مبنی بر انجام کار تجاری، اداری و کارگاهی محل واحد صنفی، البته در بعضی از شرایط شهرداری جواز کسب را برای فرد صادر می کند.
تبصره: افرادی که دارای اجاره نامه های اسناد عادی هستند می توانند با ارائه یک مدرک که نشانگر تشکیل پرونده در شهرداری می باشد شرایط را برای خود بسیار راحت تر کنند.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ جواز کسب
- ارائه مدارک شناسایی شامل کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی برای اتباع ایرانی و گذرنامه، پروانه کار و اقامت معتبر برای اتباع خارجی
- کپی برابر اصل کارت پایان خدمت نظام وظیفه یا معافیت دائم یا پزشکی برای آقایان کمتر از ۵۰ سال سن
- دوازده قطعه عکس۴×۳
- گواهی اپیوم از درمانگاه نیروی انتظامی
- گواهی صلاحیت فردی، انتظامی و ترافیکی از نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران
- پروانه تخصصی و فنی یا دیپلم فنی یا مدارک تحصیلی بالاتر مرتبط برای صنوف
- فیش پرداخت هزینه های اخذ جواز کسب
- کپی مدرک تحصیلی
انتقال پروانه کسب چگونه انجام می گیرد؟
اگر فرد بخواهد جواز کسب خود را به شخص دیگری واگذار کند، باید درخواست خود را به صورت کتبی بنویسد و آن را تسلیم اتحادیه کند.
اگر فرد شرایط قانونی را داشته باشد، اتحادیه با توجه به مقررات پروانه کسب متقاضی را باطل می کند و پروانه جدیدی صادر می کند که در آن نام فرد قید شده است.
اگر دارنده پروانه کسب ورشکست شود قیم می تواند با رعایت قوانین برای انتقال صنف اقدام کند.
اگر فردی که دارای جواز کسب باشد، حقوقی که از واحد صنفی به دست می آید مربوط به ورثه می باشد. در صورتی که ورثه دارای شروط فردی باشد می تواند در ظرف 2 سال با رعایت تمامی مقررات برای اخذ جواز کسب اقدام کند. پس از اینکه تاریخ انقضا تعیین شده به پایان رسید پروانه متوفی هیچگونه اعتباری ندارد.